Ät mat, inte kalorier.

Anonym
Hur mycket kalorier äter du?
 

Jag räknar inte kalorier och vet inte hur många kalorier jag få i mig per dag. Så jag kan inte svara på din fråga (och även om jag kunnat, så hade jag nog valt att inte svara ändå).
 
Jag tror inte på att räkna kalorier (det kanske du behöver om du har som jobb att utforma matplaner, matscheman osv - alltså typ är dietist). Men jag tror inte på att en vanlig person ska räkna kalorier.
Kalorier betyder inte så mycket - det är bara en dum siffra.
 
Jag vet dock (tyvärr) hur mycket kalorier många olika livsmedel innehåller - och det beror på att jag har räknat kalorier, jämfört olika livsmedel och varit beroende av att veta att jag inte åt "för mycket" (då var jag inte heller frisk).
Så jag har testat det där med att räkna och fokusera på kalorier.
 
Jag tror definitivt inte på att äta "för lite" kalorier, för jag tror inte det är kalorier som är boven i övervikt eller en ohälsosam livstil.
Så dieter som säger liknande saker som "Ät bara 1500 kalorier, och rasa i vikt", är korkade. Japp, korkade!
Dels för att det inte leder till att du blir hälsosam och det är inte heller särskilt långsiktigt. Och är det inte bättre att vara hälsosam livet ut? Då måste du äta tillräckligt mycket så att du och din kropp orkar med livet (vilken den inte gör med för lågt energiintag).
 
Om det nu bara var kalorier som spelade roll - då kan du ju få i dig 2000 kalorier från bara godis, chips, pizza, läsk. Eller kan du bara få i dig 2000 kalorier från bara äpplen och bananer. (jag menar inte heller här att du aldrig får äta godis, äpple, chips, bananer, pizza eller läsk - det får du!)
Men kommer du och din kropp vara hälsosam och må bra om du bara äter det?
Försök istället tänka på att äta bra mat. Ät så du får i dig av alla näringsämnen - se till att du inte får brist på vitaminer eller mineraler. Ät så att du har energi till att göra allt du vill och behöver i ditt liv.
 
När jag skulle gå upp i vikt vid ätstörning så fick jag äta efter ett matschema som då hade ett "normalt kaloriinnehåll", men sedan för att gå upp i vikt fick jag dricka 4 näringsdrycker (med högt kaloriinnehåll) om dagen också (i början). Och då gick jag ändå inte upp flera kg i veckan, utan kanske i början 1 kg i veckan och sedan blev det mindre och mindre.
 
Och sen, bara så ni vet även om ni inte tränar eller rör er mycket en dag - så behöver du ändå få i dig energi. För din kropp jobbar hela tiden. Din hjärna behöver energi, ditt hjärta slår hela tiden och behöver energi, alla dina celler, dina andra organ och tänk dina tarmar, dem jobbar ju hela tiden. Så energi behövs ändå.
Men visst om du tränar och rör på dig, så behöver du kanske äta lite mer än den som inte gör det.
 
Så som sagt, jag tror inte på att fokusera på kalorier, jag tror på att äta så att du har energi till att göra det du vill i ditt liv. Ät så att din kropp får allt den behöver för att fungera bra (oftast är det bästa att äta en varierad kost - tänk kostcirkeln).
Och framförallt ät mat och inte en dum siffra som vi människor valt att kalla för kalori.


 
1 Caroline Blomberg:

skriven

Riktigt bra text!

2 Malin:

skriven

Bra skrivit!
Jag räknade kalorier ett tag, då min dåvarande pojkvän (som jag nu bett försvinna ur mitt liv) påpekade att han tyckte jag var tjock och att jag åt för mycket. Så jag åt 900 kalorier om dagen. Inser nu i efterhand att det var helt sjukt, mådde riktigt dåligt! Så håller med dig, räkna kalorier är så otroligt onödigt!

Svar: Usch, bra att du bett honom försvinna ut ditt liv (du är värd tusen gånger bättre!)Kram!
Jasmine

3 Sara :

skriven

Visst är hon ;)

4 M:

skriven

Ät mat och inte kalorier är fan det smartaste citatet på länge kring hälsa!

5 Netti:

skriven

Jättebra skrivet och jag håller med dig fina du :-D

6 Koehler - Skönhetsblogg:

skriven

bra skrivet! Håller med dig!

Jasmine: Vad roligt att du tycker det, tack! :)

7 milina.blogg.se:

skriven

Bra svar! Att börja räkna sina kalorier kan sluta riktigt illa..

8 ♥ Evahle.se - en blogg om psykisk hälsa ♥:

skriven

Jag räknar inte heller kalorier.

9 Mizca:

skriven

Bra inlägg :)

10 Cielo:

skriven

Bra att någon tar upp det här!

11 Thea:

skriven

Håller så med dig! Mat är näring, energi och byggsternar, det är inget man ska gå och räkna/oroa sig över!

12 Cajsa:

skriven

Tackar, jag med! :)

13 Elin:

skriven

Så himla bra skrivet! :)

14 Nora Bååth:

skriven

Väldigt kloka ord!

15 Ztinas - Motivation att följa dina drömmar:

skriven

sv; Ska också på festival, kanske utomlands, lite småresor, roadtrips osv. Det är väl det som är planerat än så länge :)
Tror det kommer bli en kanonsommar!!

16 ♀ R E V O L T E N ♀:

skriven

Asså vilken fråga o.O Bra svar du gav iaf! och mycket bra rubrik!

"Så som sagt, jag tror inte på att fokusera på kalorier, jag tror på att äta så att du har energi till att göra det du vill i ditt liv." så tänker jag också!!^^

17 Amanda:

skriven

Gud vilka bra ord! Det är så lätt att man funderar på vad man äter och mår dåligt över det. Man ska äta det man vill bara man mår bra av det tycker jag :) Du gav ett väldigt bra svar! :)
Sv: Vad starkt gjort av dig att sluta. Jag förstår precis hur du känner, det är hemskt. Men vi klarar det! Efteråt kommer vi känna oss starkare ♥

18 louise:

skriven

bra inlägg! man ska inte räkna kalorier!

19 Skogsraah ☾:

skriven

Jättebra! Jag har levt på att räkna kalorier. Det enda målet i livet har varit att gå ner i vikt och ligga på kaloriunderskott.

Nej fy, bra svar!

20 Madelene:

skriven

Tror inte heller på att räkna kalorier !
Fin bild ! :)

sv: Eller hur :)

21 Cornelia:

skriven

Sunt och bra inlägg! :)

22 S A N N A ♥:

skriven

Jag räknar mina kalorier för att få veta vad jag stoppar i mig:)

Svar: Eller ja, du vet siffran du stoppar i dig inte vad du stoppar i dig (när vi pratar kalorier)
Jasmine

23 Mikaela:

skriven

Tror absolut att du har rätt i att det blir fokus på fel saker om man räknar kalorier hela tiden. Jag räknar aldrig kalorier utan försöker se till mitt dagsbehov och äter så att jag är mätt.

Sv: Tack! :)

24 Siri |Diabitfit|:

skriven

Såå sant och bra skrivet! Jag har aldrig räknat kalorier och kommer aldrig att göra.

25 norrbotten emmish:

skriven

så sant, bra skrivet jag räknar inte heller kalorier!

26 ISA:

skriven

men att folk ens orkar fråga.. tycker det är så sjukt dålig kunskap i samhället om kalorier och vad som krävs och hur mycket man "ska" äta osv. Bara massa falska påståenden som florerar.. kram!

27 Koehler - Skönhetsblogg:

skriven

Jasmine: Vad söt du är! Behöver höras då jag inte alls är nöjd med det så stort tack!

28 LIENE:

skriven

Dumt att sifforna existerar för jag tror som dig att det är inte dem som är anledningen till övervikt eller undervikt, iaf inte i alla lägen. Jag har haft perioder då jag ätit bara kaloririk mat och varit pinnsmal och tvärtom. Men jag mår som bäst om jag äter efter kostcirkeln och tagit extra av det jag har känt behov av just då.

29 shazi:

skriven

så fin

30 Lotta:

skriven

Snyggt foto på dig!
Jag räknar inte heller kalorier, men vill gärna ha koll på att jag får i mig vad jag behöver för att orka träna och vara igång. Så vill man ju hålla sig pigg också :-)

31 thaipinnen:

skriven

räknar inte heller kalorier, men finns det nyttigare alternativ av det jag vill äta så försöker jag välja det så ofta som möjligt :)

32 thaipinnen:

skriven

räknar inte heller kalorier, men finns det nyttigare alternativ av det jag vill äta så försöker jag välja det så ofta som möjligt :)

33 Mina:

skriven

Jag tror inte heller på att räkna kalorier! Bra svar =)

34 MartinaOlsson:

skriven

sv; men ellerhur, så härlig stil! :)

35 Vanessa andersson:

skriven

åh jag blir sååå trött på allt detta räknande. Ät det du vill och träna om du vill. Varför ska det här idealet om att räkna kalorier och det andra ara såå noga. Jag blir chockad för varje dag som går när jag ser att folk på allvar knappar in kalorier på sin app på mobilen..Herregud!

36 Sara:

skriven

Väldigt intzressant inlägg ! :) Jag är så trött på allt sådant tjat om att räkna kalorier hit och dit :(

37 sarah:

skriven

Åh tack :)

38 ☆ Linda Filth ☆:

skriven

Kollat igenom din blogg och fastnade här och känner att jag vill kommentera. :) Jag som har en nu övervikt på ca 17kg (startade med en övervikt på över 30kg) har älskat att räkna kalorier. Det har funkat hur bra som helst för mig. Och jag vet dessutom VAD jag får i mig då jag är väldigt kunnig inom bra mat och vad maten innehåller. Har aldrig heller blivit "blind på siffrorna". Så tycker du drar alla över en kant lite här.. Att det är dumt? Verkligen inte. Detta har räddat mitt liv. Jag har tappat 15kg tack vare kaloriräknningen, och det är det enda som har funkat för mig. Är på rätt väg ifrån alla dödliga sjukdomar, ett förkortat liv och ett liv där jag knappt kunde gå 10m utan att svimma typ. Visst, självklart finns det en mörk sida i detta valet också, vissa tar detta alldeles för långt. Men för vissa - som mig, passar det faktiskt. Och som sagt, det har räddat mitt liv. :) Så, dra inte alla över en kant. :)

Svar: Det är ju jätte bra att det har fungerat/fungerar bra för dig. Och vad underbart att det gjort ditt liv bättre och att du mår bättre. Det här är ju min blogg och här skriver jag om mina erfarenheter och tankar. För mig var att räkna kalorier ett helvete. Jag klarade inte av att göra det hälsosamt. Jag blev ju också sjuk i anorexi. Tyvärr tror jag att detta händer ganska många andra också att det tar kalori-räknandet till en sjuklig nivå och gör det ohälsosamt. Jag har som du ser i inlägget skrivet "jag tror.." och "Jag tycker..", jag säger inte "såhär är det".
Men grymt för dig! :)
Jasmine

Kommentera här: