BMI

För ett par dagar sedan läste jag om en 5-åring som fick höra att hon var överviktig, hennes BMI var högre än normalt.
Det fanns en bild på barnet i artikeln och hon ser allt annat än övervktig ut. Hon ser ut så som många barn gör. Mamman till flickan menade också att flickan levde ett hälsosamt liv och att de har en sund kosthållning hemma.
Hon reagerade att de använt ordet "tjock" rakt ut. 
Ni kan läsa hela artikeln här: http://www.expressen.se/kvallsposten/enya-5-fick-hora-att-hon-ar-tjock-av-lakare/ 
 
Jag tycker personligen att det är helt sjukt och så oerhört dumt. Jag tycker inte BMI är särskilt toppen ens för vuxna och absolut inget bra för barn. 
Och det är inte som att det här är första gången barn blir dömda på BMI och blir kallade tjocka. Jag fick alltid höra tjat om att jag låg under "viktkurvan" när jag var liten (fast jag åt bra och mådde bra). Samtidigt som min lillebror fick höra att han låg över "viktkurvan" och att han inte borde gå upp mer. 
Vi var barn då, idag är både jag och min bror hälsosamma. 
 
Är det inte oerhört tråkigt att vi måste stirra oss blinda på en siffra. En siffra som inte tar hänsyn till oss som individer, alla människor ska fungera likadant. Vissa människor har ett högre BMI och andra har ett lägre BMI, trots att de äter bra, har en bra vikt för deras kropp och mår bra fysiskt och psykiskt. 
 
Vad är BMI egetnligen tänker ni? 
BMI ska beräkna om du är överviktig/underviktig/normalviktig. Det kollar på vikt och din längd.
Men eftersom BMI är en formel att räkna ut, så kan den inte kolla på helheten. Du kan t.ex. ha ett för högt BMI om du har mycket muskler men lågt kroppsfett. 
BMI var inte uppfunnet av en läkare utan av en matematiker, för statliga ändamål. 
 
Jag kan känna att vården bryr sig för mycket om BMI. När jag blev behandlad för anorexi, så var det något vården tyckte var jätte viktigt. Och såklart förstår jag att jag behövde gå upp i vikt och därmed få ett högre BMI, när jag var sjuk. Men att det fanns ett exakt BMI som alla skulle gå upp till, det funkar inte riktigt så. 
Kanske borde de ta mer hänsyn till hur personen äter, mår och om personen gått upp vikt? 
 
Dessutom tycker jag det är ännu dummare när det kommer till just barn. Barn växer på så olika sätt och olika tid. Och att kalla ett barn tjockt eller att hen har för högt BMI framför barnet, kanske bara ger mer skada ön vad det ger positiva konsekvenser? 
Såklart bör de kolla på om barnet går ner i vikt eller går upp konstigt mycket. Men det går inte att bedömma efter en dum siffra som vi människor valt att kalla BMI.
 
Jag säger inte att det är bra att vara underviktig eller överviktig, men jag tror att det är svårt att bedömma helt på en dum siffra. Som inte tar hänsyn till personen i sig.
1 Skogsraah ☾:

skriven

Alltså det är helt sjukt. BMI är ett så dåligt mått och en stor anledning till att folk får ätstörningar och dåligt mående kring sin kropp. Det borde skrotas!!

Svar: Ja men verkligen. Kolla på hur personen mår fysiskt och psykiskt istället för att stirra sig blind på en siffra!
Jasmine

2 Sandra Saandriiie Åhfelt:

skriven

Haha ja :) inte ofta man kan ha de med sin syster nuförtiden haha.
Helt sjukt där med 5åringen!

3 Linnéa:

skriven

Jag håller med dig helt och hållet.. BMI ska bort tycker jag, vad avgör det ens? Ingenting. Jag fick höra från skolsyster att jag var för smal istället för min längd, men läkare och jag själv tycker jag är precis lagom :) Kram!

Svar: Ja jag tycker personligen BMI kan försvinna, det är inte det som avgör om en mår bra fysiskt och en har en bra vikt för sin kropp.
Jasmine

4 Annie:

skriven

Jag har alltid varit över eller under viktkurvan. Så tråkigt att de bara fokuserar på längd/vikt. Istället de kanske borde fokusera på psykiskt mående? Om man mår bra av att vara ett gram under viktkurvan eller inte. Om man mår bra av att se ut som man gör, väga som man gör så borde man f*n inte bli kallad tjock/underviktig av skolsköterska eller läkare.:(

Svar: Ja men precis kolla på hur personen mår fysiskt och psykiskt istället!
Jasmine

5 Cajsa:

skriven

Jo det har inte blivit så mycket av den varan i sommar så jag njöt verkligen! Trodde att jag skulle ha extrem ångest efter men det hade jag inte! :D

6 Johanna:

skriven

Intressant
www.johannanorins.blogg.se

7 Linn:

skriven

Det är verkligen sjukt hur stor inverkan ett BMI kan ha på sitt självförtroende. Jag menar är det inte bättre att känna att man mår bra. Kram

Om du har tid och lust får du gärna kika in på min blogg, det pågår en veckans blogg tävling, men har även skrivit om hur jag nästan förlorade mitt liv.

8 Netti:

skriven

Fan vad sjukt!

9 Siri |Diabitfit|:

skriven

På en 5-åring?! Helt sjukt. BMI är trams redan för vuxna tycker jag, hur illa är det inte då för barn, usch.

Svar: Precis, för barn blir det ännu värre/tramsigare än för vuxna till och med!
Jasmine

10 Carolina Thoor:

skriven

Vad taskigt! Vadå tjock? Konstigt... Stackars barn. Ja, det är inte något man säger till barn nej :/

11 A M:

skriven

Håller med dig! Helt sjukt.

12 MALIN:

skriven

Det fick jag också läsa om...... Så himla fruktansvärt! Dagens samhälle är fan hopplöst!

13 Bellah:

skriven

Alltså det är så jävla sjukt bara

14 ♥ Evahle.se - en blogg om psykisk hälsa ♥:

skriven

Såg också det, helt sjukt... Hon var ju inte tjock för fem öre!

Svar: Nej men verkligen inte!
Jasmine

15 Julia ;DD:

skriven

jag håller me dig

16 ♀ P E A C E R E V ♀:

skriven

BMI är ju inget mått som fungerar på barn och ungdomar, utan man har skaffat fram en utökning av den så att den fungerar. Så ungdomar bör inte kolla sin BMI på nätet eller ngt och tro på att siffran visar ngn exakt bild av hälsotillståndet. Sedan används ju inte BMI ensamt som mått, den används ju parallellt med andra mått, för att ge en helhet. Så visst ser jag problemet med att vissa barn/ungdomar/vuxna tenderar att stirra sig blinda på den ensamma siffran, och visst gör läkare fel (som i fallet du tog upp), men att BMI skulle vara ett dåligt mått håller jag inte med om. Ensamt är det självklart dåligt, men tillsammans med andra mått, ser jag det inte som en dum siffra. Utan bara bra att man även tar hänsyn till personens längd och inte bara räknar ut kroppsfett och sådana saker.

Svar: Jag förstår hur du menar, om BMI används med andra faktorer och tar hänsyn till individen så kan det kanske funka och hjälpa vissa. Tyvärr har jag personligen inga bra erfarenheter när det gäller användandet av BMI...
Jasmine

17 Erica:

skriven

Kan inte göra annat än att hålla med dig!!

18 Ztinas - Motivation att följa dina drömmar:

skriven

Såå sjukt!!
sv; Tack så jättemycket fina du :)

19 Bambi:

skriven

Asså man blir ju så trött. Hur man kan säga att ett barn är "tjockt" förstår inte jag. Man har ju olika kroppsformer och kan ju inte se till vad som är "normalt" för barn i den åldern.

Svar: Nej, barn förändras ju väldigt mycket på kort tid, eftersom att de växer.
Jasmine

20 Kohlers - Makeup Artist - Toppbloggare på Improveme:

skriven

Låter ju helt oklokt.. Jag har itne alls koll på BMI men om man inte ser större ut än normalt så kan man väl för fan inte kalla eller säga att någon är tjock (inte så snällt annars heller iof), speciellt till ett barn. Nej du, det är nog något strul med den forskningen tror jag!

Svar: Men precis, Man bör ju kolla på helheten och inte bara på BMI:et!
Jasmine

21 Jeanette:

skriven

Tycker det är helt galet att man säger till ett barn att han/hon är tjock, kommer ju inte alls påverka barnet senare i livet liksom....
Tycker en läkare att ett barns diet borde ändras så tycker jag att dom borde säga det endast till föräldrarna, inte till barnet.

Svar: Ja det är väl något de får ta med föräldrarna, barnet ska inte behöva höra det!
Jasmine

22 milina.blogg.se:

skriven

Håller helt med!

23 S A N N A♥:

skriven

Håller med vad du säger!

24 Celine:

skriven

Jag lästa också det där och blev helt illamående! Håller med dig helt i vad du skriver!

25 ALYSSAS Travvärld - Min resa inom travet:

skriven

Såg också det och det gjorde mig så förbannad! Tjejen var ju mer smal än normal om du frågar mig! Helt sjuka standards!!

Svar: Ja hon var väl smal, absolut inte överviktig i alla fall!
Jasmine

26 LIL' BABUSTYLE - The truth is mine:

skriven

Läste också om det här och det gör mig så arg! Hur kan man säga till ett barn att den är tjock!? När man är liten så växer man, både på längd och bredd och även om man håller en sund kost så kan man bli lite mulligare. Jag har alltid varit mullig. När jag var 7 år fick jag höra från skolsköterskan att jag skulle banta och hon gav mamma massa råd och en matmeny som hon kunde använda till mig... BMI suger!

Svar: Ja det är oerhört dumt! Särskilt när det kommer till barn, barn växer i olika takt och barn kommer ju ändras och växa så himla mycket på bara ett litet tag.
Jasmine

27 Emilia:

skriven

Håller verkligen med dig!!

28 Johanna Utterberg:

skriven

Håller med dig fullständigt, helt stört!!

29 angelicasvarld.blogg.se:

skriven

Ja galet...såg det där inlägget jag med! Helt otroligt!

30 Louise frenning:

skriven

men usch va hemskt o läsa helt sjukt !

31 Liene Svärd:

skriven

sv: Det gör det säkert :)

Gillar inte heller det med BMI. Jag blev tillsagd att gå upp i vikt fast jag var redan normalviktig och för mig var jag för tung, för jag hade tappat massa muskler och bara gått upp i fett då jag åt för mycket socker. Ingen visste ju att jag hetsåt, muffins, bullar, choklad, glass, chips, pizza. usch det var ingen kul period. Att börja gymma hjälpte mig, för då fick jag tillbaka styrkan till kroppen och började äta normalt. Alltså, man är ju så olika och man borde utgå från de inre problemen istället för de yttre. Alla vill bara att man ser bra ut på utsidan och då tas man för att vara frisk men det kan ju även vara tvärtom. Liksom, ingen frågade mig hur jag mår när jag gick upp i vikt. Alla frågade mig hur jag mår när jag var pinnsmal men samtidigt var gladare på insidan. jag hade väl lite ätstörningar när jag var smal också men jag hade inte samma plågande tankar som senare. Tror att ätstörningar är något de flesta tjejerna får gå igenom, sen är det olika om det kan kallas bara för en lätt ätstörning eller grov anorexia. jag hade aldrig grov anorexia, just för att jag gillade min kropp och ville inte längre gå ner i vikt utan stannade kvar på mitt mål. Åt även då onyttigt och inget var förbjudet. Det är iaf så jag ser det. Kanske lite stolt, men men, för jag skröt om hur smal och lätt jag var. Hade ju nått mitt mål.

Svar: Då blir ju BMI bara en dum siffra, det är ju bättre att kolla på helheten och kolla på hur personen i fråga mår fysiskt och psykiskt!
Jasmine

32 Josäfin Andersson :

skriven

Håller med! Okej om vuxna vill hålla på med skiten men låt barnen vara för fan! D:

Svar: Precis, det är inget barn ska behöva höra eller bli tjatade om!
Jasmine

33 FrökenTV, bloggen om tv och film:

skriven

helt sjukt... Ända gången bmi är nödvändigt är väl när man ligger i riskzon för då är det ju farligt men lite övervikt/undervikt och till ett barn, herregud!

Svar: Ja men precis, det är klart att den kan finnas tillfällen då det behövs, om en är överviktig eller underviktigt. Men när det kommer till barn blir det verkligen helt fel!
Jasmine

34 Boel:

skriven

Helt otroligt sjukt. Låt barn vara barn, de behöver inte höra något om vikt och liknande. Ursh vad ledsen jag blir :(

Svar: Men precis, barn ska inte behöva tänka och "oroa" sig över vikt eller BMI!
Jasmine

35 Mizca:

skriven

Svar: Ja, det var ett jättebra "kalas" =)

36 Fanny:

skriven

Jag läste också den artikeln. Jag tycker verkligen det är sjukt att använda ett BMI mått när det är så pass opålitligt som det är.

37 Sarah:

skriven

Aa mår bäter

38 Sara:

skriven

Jag fullkomligt hatar BMI ! Har själv varit underviktig under lång period enligt mitt BMI men ser man mig i verkligheten så är jag helt normalviktig. Finns så många andra faktorer man borde ta in istället för BMI. <3

Svar: Ja men precis, en måste kolla på individen och helheten!
Jasmine

39 Julia Müller-Sandvik:

skriven

Kude inte låta bli att klicka in mig på länken, och här är det uppenbarligen såååå många fler variabler som spelar in i att hennes BMI är högre än vilken normkurva de nu utgår ifrån. Det där är ett litet litet barn. När jag var fem måste jag ha haft BMI på fetma jämfört med femåringen. Jag är tacksam att jag inte fick veta det då, för shit, tänk hur man pumpas med den informationen hela tiden ändå, som det är!

Svar: Ja men precis, barnet var ju långt från överviktig! BMI kan verkligen missvisa!
Jasmine

40 Julia Wisniewska:

skriven

Såg också det där inlägget om flickan, helt sjukt..

förresten så har jag just nu en tävling på min blogg där man bland annat kan vinna solglasögon/vanliga glasögon med eller utan styrka. Kolla gärna in och var med om du känner för det, hade varit jättekul :)

41 Emma:

skriven

Fy vad fruktansvärt! BMI är SÅ missvisande vilket vi ju ser tydligt på henne - som absolut inte är tjock någonstans.

Svar: Ja men precis!
Jasmine

42 N:

skriven

Håller verkligen med dig!

43 Angus:

skriven

Sjukt
tack för din kommentar! :) vi hade det jättebra

44 Linnea:

skriven

Håller verkligen med!! Såg också den artikeln om den lilla flickan som hade en helt normal kropp?! Sjukt att de kan bedöma vikt som om allas kroppar var byggda likadant...

Kommentera här: